Systeembeheer, het kan altijd beter!

Systeembeheer, het kan altijd beter!

Je ict-partner stopt ermee. Hoog tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe partij die je ict uit handen kan nemen. Maar wat doe je dan? Pappen en nathouden en doorgaan op de vertrouwde weg of ga je kritisch kijken hoe je het huidige systeembeheer verder kunt optimaliseren? Wij adviseren het laatste en geven je een aantal aandachtspunten mee.

1. Vergeet niet de focussen op datgene wat je al hebt in plaats van wat je (nog) niet hebt

Mensen hebben de neiging om te denken dat het gras groener is aan de andere kant. En bij nieuwe oplossingen en methodieken worden vooral de specifieke voordelen geprezen. Ook wij zijn er van overtuigd dat het altijd beter kan maar dat betekent niet dat je alles zomaar overboord moet gooien. De processen en systemen die je in de loop van de tijd hebt opgebouwd, zijn heel veel waard. Als je overstapt op iets nieuws, is er soms geen weg terug dus kijk vooral ook eerst wat je voor de toekomst wilt behouden.

2. Houd bij eventuele veranderingen rekening met de bestaande werkprocessen en de organisatie

Je kunt wel de meest moderne systemen introduceren, maar als je medewerkers hierdoor bepaalde essentiële taken niet (goed) meer kunnen uitvoeren, snijd je jezelf natuurlijk in de vingers. Zorg dus dat vernieuwingen naadloos aansluiten bij je bestaande werkprocessen door de noodzakelijke aanpassingen te doen, dan realiseer je daadwerkelijk de efficiencyslag die je nastreeft.

Leer bovendien van andere branches en kies niet automatisch voor de oplossing die gangbaar is in jouw eigen branche. Er is geen eenheidsworst, iedere situatie en ieder bedrijf is uniek.

3. Bepaal wat je precies overlaat aan je ict-partners

Organisaties onderschatten vaak de tijd die het kost om de ict-omgeving zelf te onderhouden. Het is niet eenvoudig om dit naast al je andere werkzaamheden te doen, zeker als het niet je vak is. Aan de andere kant is het ook prijzig om alles uit te besteden aan je ict-partners. Streef dus naar een optimaal evenwicht dat voor jouw situatie het beste werkt.

Blijf zoeken naar verbetering

De overstap naar een andere ict-partners is een mooi moment om je huidige systeembeheer eens kritisch tegen het licht te houden. Ook als dat niet aan de orde is, zou je dit volgens ons om de zoveel tijd moeten doen. Je bedrijf verandert, de markt verandert, de techniek verandert… Vraag een partij als consult-it dan ook om een second-opinion. Vanuit onze kennis en ervaring stellen wij de juiste vragen en wijzen je op onbenutte mogelijkheden. Je kunt je systeembeheer optimaliseren door je bij alles wat je doet af te vragen hoe het beter kan. Vooral doen dus!

Wil je weten hoe consult-it jou als ict-partner kan helpen? Neem dan vooral contact met ons op.